Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

μικρό αντίο στο Θόδωρο Αγγελόπουλο

Η πρώτη μου επαφή με τον Αγγελόπουλο ήταν στις μεταμεσονύκτιες προβολές της παλιάς «κινηματογραφικής λέσχης». Τέλη δεκαετίας του ’70, αρχές του ’80. Η δεξιά «έπνεε τα λοίσθια» και το ΠΑΣΟΚ κάλπαζε προς την εξουσία («λαός-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία»). Έντονες οι κοινωνικές διεργασίες, συνεχείς οι λαϊκές κινητοποιήσεις, καθημερινές οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, ατέλειωτα τα πολιτικά «πηγαδάκια»… Πολιτικοποίηση, ριζοσπαστικοποίηση, αέρας «αλλαγής»…
Για μας τους μαθητές της επαρχίας, οι προβολές της «κινηματογραφικής λέσχης», αποτελούσαν πραγματική μυσταγωγία. Μια φορά την εβδομάδα, άλλοτε στα «Αστέρια» (τις καθημερινές έπαιξε μόνο ταινίες πορνό), άλλοτε στον όροφο του «Παλλάς» (καθημερινά έπαιξε Μπρους Λι, καράτε και γουέστερν-σπαγγέτι) και άλλοτε στον «Γαλαξία» (ο «ποιοτικός» κινηματογράφος της εποχής) νοιώθαμε να παίρνουμε βαθιές «τζούρες» από την «κοσμογονία» της εποχής. Η τότε «κινηματογραφική λέσχη» δεν ήταν, όπως σήμερα, κλειστό κλαμπ ολίγων σινεφίλ. Κάθε προβολή ήταν πολιτιστικό γεγονός για την Καρδίτσα. Απασχολούσε τις συζητήσεις μας στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στα «πηγαδάκια». Πολύ περισσότερο όταν προβάλλονταν ταινία του Αγγελόπουλου. Αδιαχώρητο στην αίθουσα. Ουρές στα εκδοτήρια. Θυμάμαι περιπτώσεις που στην οδό Καραϊσκάκη (μπροστά από το «Γαλαξία») ή στην οδό Δ. Εμμανουήλ (μπροστά από τα «Αστέρια») τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να διασχίσουν τον κόσμο που περίμενε για εισιτήριο. Πλατεία και εξώστης, γεμάτοι. Το ίδιο ασφυκτικά γεμάτοι και οι διάδρομοι. Μέχρι και τα άδεια τελάρα του «Κλιάφα» επιστρατεύαμε από το κυλικείο του σινεμά για να δούμε καθιστοί την ταινία. Και όχι μια «κανονική» ταινία, αλλά ταινία του Αγγελόπουλου. Τριών και τεσσάρων ωρών. Με το φακό να αποφεύγει το εύκολο, το εύπεπτο, το κλισαρισμένο... Ρυθμοί, εναλλαγές και πλάνα αργά, βαριά, βασανιστικά, ώστε το βλέμμα να μην αιχμαλωτίζεται από το φακό, η σκέψη να μην παρασύρεται από την πλοκή, ο θεατής να μην καθοδηγείται από τον σκηνοθέτη, ο σκηνοθέτης να μην υπαγορεύει στο θεατή…Και κάθε ταινία, κάθε σκηνή ήταν για μας τους μαθητές αφορμή για ατέλειωτη συζήτηση, για τέτοια ή αλλιώτικη ερμηνεία, για διαφωνίες, για συμφωνίες, για κριτική…. Και μέσα στο σκοτάδι, στις «μέρες του ‘36», στο «θίασο», στους «κυνηγούς», όταν στην οθόνη έβλεπες τα λάβαρα με το σφυροδρέπανο να ανεμίζουν, όταν άκουγες το χωνί, όταν έβλεπες τα συνθήματα στους τοίχους, όταν έβλεπες τα πανό να ξεδιπλώνουν και τη διαδήλωση να ξεχύνεται, όταν έβλεπες τους αντάρτες ηττημένους και προδομένους να παραδίδουν τα όπλα τους(σκηνή από το «Θίασο» που γυρίστηκε στη πόλη μας, στο αίθριο της παλιάς δημοτικής αγοράς) ήταν πολλές οι φορές που τα μάτια βούρκωναν, που κρυφά σκούπιζες ένα δάκρυ, που ένας κόμπος κατέβαινε στο στήθος σου, που μια γροθιά πείσμωνε τη θέλησή σου.
Με τα χρόνια είδα αλλιώς τον Αγγελόπουλο. Αποκωδικοποίησα διαφορετικά τις ταινίες του απ’ ότι στα μαθητικά μου χρόνια. Σήμερα είναι περισσότερες οι διαφωνίες μου με την οπτική του, με την προσέγγισή του, με την αριστερά της ήττας που κυρίως πραγματεύτηκε στις ταινίες του. Ακόμα και έτσι όμως, πάλι στην ίδια όχθη τον αισθάνομαι. Όπως οι ταινίες του έτσι και ο θάνατός του φέρνει πάλι ένα κόμπο στο στήθος μου.

Ολιγόλογος και συγκλονιστικός ο αποχαιρετισμός του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Τον αντιγράφω: «Αποχαιρετούμε τον ποιητή του Χρόνου και της Ιστορίας, τον ραψωδό της ερημωμένης πατρίδας, της πατρίδας που διαρκώς εξεγείρεται. Αποχαιρετούμε τον διαλεκτικό της επανάστασης και της ήττας, της εξορίας και της επιστροφής, του διωγμού, της προσφυγιάς και της αναζήτησης, της ενσωμάτωσης και της σύγκρουσης. Αποχαιρετούμε τον τραγικό του τέλους του 20ού αιώνα, τον επικό των σπαραγμένων Βαλκανίων, τον λυρικό των ξεριζωμένων λαών. Αποχαιρετούμε τον οραματιστή που ξαναέδειξε γυμνή την Ελλάδα, τον ανατόμο της ιστορικής επιλογής. Αποχαιρετούμε το καθαρό βλέμμα του ριζοσπάστη αισθητικού. Το σώμα του έσβησε εκεί όπου ετάχθη. Η σκέψη και οι εικόνες του ανήκουν στη μνήμη του λαού μας».

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

αυτοπροτείνεται και …αποδέχεται (ή Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει…)

Απόσπασμα από την χθεσινή (22/1) ομιλία του κ. Ν. Παππά στο ΚΙΕΡΙΟ: «Με τη νομιμοποίηση και το δικαίωμα που μου δίνει η δραστηριότητα και παρουσία μου στο νομό καθώς και με την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε καταθέτω και ενώπιόν σας την αυτονόητη υποψηφιότητά μου με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, την οποία ουδείς αμφισβήτησε και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά γι αυτή του την εμπιστοσύνη». Θεμιτή η επιδίωξη του κ. Παππά να «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του και να προκαταλάβει εξελίξεις στη τοπική ΝΔ, αλλά καλό θάταν να έχει υπόψη του και το σοφόν... «μηδέ προ του τέλους …κακάριζε!»

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ο Παλαμάς «μας έβαλε τα γυαλιά»

Το έγραψα και σε παλαιότερη ανάρτηση: Η Καρδίτσα αποτελεί «φτωχό συγγενή» στο κίνημα κατά των χαρατσιών. Έχει να επιδείξει τις λιγότερες ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Παλαμάς. Που με μπροστάρη τον Αγροτικό Σύλλογο το κίνημα ενάντια στα χαράτσια πήρε μαζικές διαστάσεις, ανέπτυξε συλλογικές δράσεις και συσπείρωσε εκατοντάδες Παλαμιώτες.

Η τελευταία Ανακοίνωση της «Επιτροπής Ενάντια στο Χαράτσι»:Μην τολμήσει η ΔΕΗ να κόψει κανενός το ρεύμα!!Συνεχίζεται η κατάθεση δηλώσεων των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών ακινήτων (χαράτσι) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ήδη, όπως είναι γνωστό, έχουν παραδοθεί στη ΔΕΗ Καρδίτσας περί τις 500 δηλώσεις με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά (φωτοτυπίες: του λογαριασμού ΔΕΗ, της απόδειξης πληρωμής του ρεύματος σε ATM και της αστυνομικής ταυτότητας).
Παράλληλα, έχει κατατεθεί εξώδικο προς την ΔΕΗ, με το οποίο ζητείται η μη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες παροχές στις οποίες έχει μεν πληρωθεί ο λογαριασμός ρεύματος αλλά όχι το χαράτσι.
Ως «Επιτροπή Ενάντια στο Χαράτσι» του δήμου Παλαμά, απευθυνόμαστε προς τη ΔΕΗ και τους λέμε: Μην τολμήσει κανείς να κόψει το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό του Παλαμά και των τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας.
Παραπληροφόρηση
Με τη λήξη της προθεσμίας των 80 ημερών για τους πρώτους λογαριασμούς της ΔΕΗ που είχαν μέσα και το χαράτσι, πολλά «παπαγαλάκια» κυρίως των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης, άρχισαν να δημοσιεύουν δήθεν αποφάσεις της ΔΕΗ που αναφέρονταν σε διακοπή ηλεκτροδότησης εκείνων που δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Τα δημοσιεύματα αυτά, που αναπαρήγαγε και ο ηλεκτρονικός και ο τοπικός Τύπος, ήταν τουλάχιστον ανακριβή, και είχαν στόχο να τρομοκρατήσουν όσους συμπολίτες μας (αλλά και άλλων περιοχών πολίτες) ακολούθησαν τη διαδικασία που επιλέξαμε για πληρωμή ρεύματος χωρίς το χαράτσι…
Η έκδοση αυτών των διακοπών ηλεκτρικού αφορά παλιότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν συμπεριλάμβαναν το χαράτσι, όπως ανακοίνωσε και το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συνδημότες μας ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το θέμα της συνταγματικότητας του μέτρου της πληρωμής ειδικού τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ. Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Ακόμα θέλουμε να πούμε στους πολίτες που έχουν απλήρωτο το λογαριασμό και δεν επιθυμούν να πληρώσουν το χαράτσι, να πληρώσουν μόνο το ρεύμα και να φέρουν στην Επιτροπή τα παραπάνω δικαιολογητικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να έρχονται στον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά κάθε μέρα 6-8μμ και στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας Παλαμά (δίπλα στην είσοδο του Δημαρχείου) καθημερινά 10-12 πμ.
Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να συνεχίζουν να μην πληρώνουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τους ζητάμε να ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ για πιθανή διακοπή ηλεκτροδότησης όταν έχουν πληρωμένη την αξία του ρεύματος.
Τέλος, ανακοινώνουμε ότι την επόμενη Δευτέρα 23/1/2012 στις 7μμ, θα γίνει λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Παλαμά, για ενημέρωση και καλύτερο συντονισμό.
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ»
(Δήμου Παλαμά)

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ανακουφιστήκαμε

«Ο Πρόεδρός μας που με τιμά με την εμπιστοσύνη του με επέλεξε ως υποψήφια Βουλευτή στο Νομό μας. Κι εγώ με αυξημένο αίσθημα ευθύνης δέχτηκα»
Από την ομιλία της κ. Α. Σκόνδρα στο ΚΙΕΡΙΟ («Νέος Αγών» 9/1/2012)

Επιτέλους! Αίσιο τέλος είχαμε σ’ ένα μείζον ζήτημα που επί μακρόν αιωρούνταν και ταλάνιζε την τοπική μας κοινωνία. Η κ. Σκόνδρα δέχτηκε τελικά να είναι υποψήφια βουλευτής στο Νομό μας! Οι έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που της ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα από κορυφαίους της ΝΔ και προσωπικά από τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Α. Σαμαρά, είχαν το ποθητό αποτέλεσμα.. Κύκλοι της ΝΔ δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτή την θετική εξέλιξη και όπως αναφέρουν, η κ Σκόνδρα με το αυξημένο αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, αποδεχόμενη την υποψηφιότητά της ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο και διευκολύνει τους πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ λύνοντας παράλληλα τα χέρια του κ. Σαμαρά ώστε απερίσπαστος πλέον να ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα προβλήματα της πατρίδος και του έθνους γενικότερα. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η παράταξη συνολικά και ο Πρόεδρός της προσωπικά νοιώθουν βαθιά υπόχρεοι απέναντι στη κ. Σκόνδρα και την ευγνωμονούν για την μεγαθυμία της.