Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Kuhle Wampe ή Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος


Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού της Ν.Ε. τουΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προβληθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. η γερμανική ταινία « Kuhle Wampe ή Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος / Kuhle Wampe oder Wem gehoert die Welt, Γερμανία 1932» του Ζλατάν Ντούντωφ σε σενάριο του Μπέρτολτ Μπρεχτ & Έρνστ Ότβαλτ.
Η προβολή θα γίνει στο ¨ΘΕΑΤΡΟ ΟΨΕΙΣ» (Γαρδικίου 8, τηλ. 2441080971) και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα και βουλευτή της Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη.
Η Νάντια Βαλαβάνη έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Σχετικά σημειώματα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα στα οποία και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ το 2006 στη γενέτειρα του, το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με θέμα "O Μπρεχτ και ο θάνατος", με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα. Η Νάντια Βαλαβάνη στην εισήγηση της θα αναφερθεί στο περιεχόμενο, τα μέσα και την ιστορία γυρίσματος αυτής της ταινίας, της μοναδικής με την οποία ο Μπρεχτ ασχολήθηκε προσωπικά με όλα τα στάδια της παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένου και του μοντάζ, με έντονες επιδράσεις απ’ τις τεχνικές του Σεργκέι Αιζενστάιν.
Η υπόθεση της ταινίας μας μεταφέρει στη Γερμανία, αρχές της δεκαετίας του ’30, εποχή του Μεσοπολέμου. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Γερμανία είναι από τις χώρες που βιώνουν πιο έντονα τις σκληρές συνέπειές της. Εκατομμύρια άνεργοι, άθλιες συνθήκες εργασίας, δημιουργία τεράστιων παραγκουπόλεων, φτώχεια, πείνα, απελπισία, καμιά ελπίδα για το μέλλον… Καμιά; Ίσως υπάρχει τρόπος να σωθεί ο κόσμος, μέσα από την ενωμένη δύναμη των εργατών και την αντίστασή τους στην σκληρή εκμετάλλευσή τους από τους λίγους, για τους οποίους φαίνεται να φτιάχτηκε ο κόσμος…. Στην ιστορία μας, γνωρίζουμε την Άννι, μια νεαρή εργάτρια, που πασχίζει μαζί με την οικογένειά της να επιβιώσουν στις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Ο αδελφός της, ύστερα από μήνες απελπιστικής ανεργίας, βουτά στο κενό και αυτοκτονεί. Η ίδια και η οικογένειά της αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του μίζερου διαμερίσματός τους και βρίσκονται στο δρόμο με έξωση. Χωρίς στέγη, με τα πράγματα φορτωμένα σε ένα φορτηγάκι, αποφασίζουν να πάνε στο Kuhle Wampe, έναν καταυλισμό, μια ώρα έξω από το Βερολίνο. Εκεί, έχουν βρει καταφύγιο μεγάλες μάζες φτωχών, ανέργων, ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, η Άννι μένει έγκυος από τον αρραβωνιαστικό της, Φριτς, αλλά ο επικείμενος γάμος δεν πρόκειται να γίνει. Ο Φριτς πνίγεται με την προοπτική ενός γάμου αλλά και με την βαθύτερη φτώχεια που θα προξενήσει ο ερχομός ενός παιδιού. Η Άννι, ύστερα από αυτό, μετακομίζει σε μια φίλη της στο Βερολίνο και αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στο νεανικό Εργατικό Κίνημα. Και σε μια διαδρομή με το τρένο, η Άννι μαζί με μια ομάδα του κινήματος, θα λογομαχήσουν με μερικούς ευκατάστατους συνταξιδιώτες τους…
Η προβολή της ταινίας αρχικά απαγορεύτηκε, αλλά μετά από έντονες διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις η απαγόρευση άρθηκε και προβλήθηκε λογοκριμένη. Ο Μπρεχτ, κατά την πρώτη νίκη της λογοκρισίας, θα δηλώσει ειρωνικά: Μόνο οι λογοκριτές κατάλαβαν το πραγματικό νόημα της ταινίας. Η κόπια που θα προβληθεί αποτελεί αναπαραγωγή της λογοκριμένης εκδοχής της ταινίας που προβλήθηκε το 1932, καθώς τα 10 τμήματά της που αφαιρέθηκαν και το ίδιο το πλήρες σενάριο της χάθηκαν μέσα στις θύελλες της γερμανικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου