Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τριγυρίζοντας με μια κάλπη στον ώμο


Του Κώστα Καραμάνη
Μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας
Αυτές είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες του συνδικάτου οικοδόμων Ν. Καρδίτσας. Συνέβηκαν δυστυχώς και αυτά. Το ΠΑΜΕ που επικαλείται την καθαρότητα και τις αδιάβλητες εκλογές στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Την περασμένη εβδομάδα το συνδικάτο οικοδόμων, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες τριγύριζε με την κάλπη στον ώμο από χωριό σε χωριό, μέχρι και στο αμαξοστάσιο του Δήμου, για να εξασφαλίσει όσους περισσότερους αντιπροσώπους μπορούσε για το Ε.Κ. και την ομοσπονδία, γιατί μόνο εκεί τους πονάει. Για την καθαρότητα δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, άσχετα αν την επικαλούνται μιλώντας για ταξικά σωματεία. 
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι ψηφίσανε; ποιο επάγγελμα κάνουν; Μέχρι και τα πεντάμηνα ψηφίσανε ανεξαρτήτου ειδικότητας. Γιατί δεν γίνανε οι εκλογές στο Ε.Κ.; Συμμετείχε συνεχώς σ’αυτή τη περιφορά της κάλπης ο δικαστικός αντιπρόσωπος; 

Γι’ αυτό καλά θα κάνουν να μην μιλούν για ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αυτοί που με πραξικοπηματικές πράξεις κάνουν όλες τις βρώμικες δουλειές. Και ενώ έχουμε κάνει εμείς πρόταση για εκκαθάριση μητρώου και μη συμμετοχή στη δύναμη του Ε.Κ. σωματείων (εκτός των περιφερειακών) αν δεν κάνουν τις εκλογές τους στο χώρο του Ε.Κ. Αυτό δεν το ήξερε ο πρόεδρος του συνδικάτου που είναι και στέλεχος του ΠΑΜΕ; Όμως παρόλα αυτά τα τερτίπια οι εργαζόμενοι σας γύρισαν την πλάτη, αφού από 5 αντιπροσώπους τελικά εκλέξατε 3, δηλαδή ψηφίσανε περίπου 60 λιγότεροι, και αυτοί δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Αν θελήσετε  να γίνει εκκαθάριση μητρώου στο Ε.Κ. τότε θα δούμε πόσοι είναι οικοδόμοι.
Αυτά είναι παλιά τεχνάσματα και εσείς ξέρετε να διαμορφώνετε πλασματικές πλειοψηφίες όπου ελέγχετε τα σωματεία. Είσαστε μέρος του προβλήματος και έχετε μεγάλη ευθύνη για το σημερινό κατάντημα του Ε.Κ.
Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ επέβαλε άγρια κομματοποίηση στα συνδικάτα, αντιγράφοντας τις πρακτικές του ΚΚΕ. Η εκδοχή ΠΑΣΟΚ παρήγαγε το γνωστό φαινόμενο του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ΝΔ απλά αντέγραψε. Το ΚΚΕ βέβαια στο αποκορύφωμα της κομματικοποίησης κατασκεύασε το ΠΑΜΕ, απροσδιόριστο μόρφωμα που δεν είναι ούτε συνδικάτο, ούτε συνδικαλιστική παράταξη, ούτε κόμμα, παρόλο που έχει χαρακτηριστικά όλων αυτών. Πρωτοστατείτε   στη διάσπαση του Ε.Κ.,  λες και κρατάτε το αλάθητο. Δεν διδαχθήκατε τίποτε από την ιστορία του Ε.Κ.
Αν ανατρέξουμε σε ιστορικά προηγούμενα, θα δούμε από το 1946, που δολοφονήθηκε με βασανιστήρια  ο κομμουνιστής ηγέτης της ΓΣΕΕ  Μήτσος Παπαρήγας, μέχρι σήμερα, ότι είχαμε μια εργοδοτική πρακτική ηγεσία στη ΓΣΕΕ, χωρίς πολιτική διαφοροποίηση, χωρίς αντιπολιτευτική τοποθέτηση σε σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση. Είχαμε ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ που δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τους κυβερνόντες. Και εκεί έχετε το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί. 
Η διασπαστική πολιτική του ΠΑΜΕ και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, δημιουργούν μια εικόνα ενός Ε.Κ. κατεστραμμένου και ανήμπορου να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν μια καινούργια συνδικαλιστική παράταξη, όλης της Αριστεράς, ανοιχτή σε κάθε εργαζόμενο, με χαρακτηριστικά της αυτονομίας, αλλά και προασπιζόμενη την ίδια την αυτονομία του Σ.Κ., που θα σηκώσει το βάρος της επαναθεμελίωσής του.
Προτείνουμε η διοίκηση του Ε.Κ. να προχωρήσει σε εκκαθάριση μητρώου. Τα σωματεία που κάνουν εκλογές να αναρτούν στο Ε.Κ και να ανακοινώνουν στον τοπικό τύπο την ημερομηνία εκλογών 15 ημέρες νωρίτερα, ώστε να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο να έχουν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, όπως προβλέπει το καταστατικό. Σωματεία που δεν κάνουν εκλογές, πλην των περιφερειακών, στο χώρο του Ε.Κ. δεν θα γράφονται στη δύναμη του Ε.Κ.

2 σχόλια:

  1. Ειλικρινά όταν διάβασα το άρθρο του Κ. Καραμάνη, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου δεν μπορώ να πω ότι έμεινα έκπληκτος. Κύριε Καραμάνη αν θέλετε να βρείτε άλλοθι για την τοπική πολιτική σας γύμνια, για τις πολιτικές σας αμαρτίες, για τα πολιτικά σας αλλόκοτα παντρολογήματα, για την πολιτική σας ''ανεπάρκεια'', το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Καρδίτσας δεν προσφέρεται για τέτοια, έχετε χτυπήσει λάθος πόρτα.
    Αλήθεια από πότε ο κ. Καραμάνης άρχισε να παρακολουθεί τις εκλογές του σωματείου;
    Αντί να πάρει θέση για τους πενταμηνίτες που είναι απλήρωτοι τρεις μήνες, πήρε θέση για το εάν είναι οικοδόμοι. Και αφού γνώριζε για τις εκλογές γιατί δεν ήρθε στο αμαξοστάσιο για να μάθει από πρώτο χέρι την ειδικότητα του καθενός;
    Γιατί δεν ήρθε την Παρασκευή 14/12 στο Εργατικό Κέντρο από τις 13:00 μέχρι τις 20:00 που ψήφιζαν οι οικοδόμοι; Γιατί δεν ήρθε την Κυριακή 16/12 από τις 10:00 μέχρι 21:00; Όσο για τα χωριά που πήγε η κάλπη: και στον τύπο δόθηκε το πρόγραμμα και δικαστικός ήταν παντού παρών. Δεν σας μοιάζουμε κ. Καραμάνη! Δεν μπορεί έτσι ξεκάρφωτα να καταφεύγει σε λασπολογίες. Δεν του έδωσε κανείς το δικαίωμα να αναφέρεται με αυτόν το χυδαίο τρόπο στα μέλη του Συνδικάτου μας. Εκτός και θέλει να καλύψει κάτι άλλο. Εξ άλλου η Μητρόπολη που πήγε η κάλπη ήταν η έδρα του Σωματείου Οικοδόμων Μητρόπολης μέχρι πρόσφατα που έληξε η θητεία του.
    Μήπως μας έψαχνε σε άλλα χωριά της Καρδίτσας ο κ. Καραμάνης;
    Όσο για το ''μεγάλο'' όπως λέει ερώτημα που θέτει, το ποιοι ψηφίσανε και τι δουλειά κάνουν, τα γραφεία του Συνδικάτου τα γνωρίζει πολύ καλά, είναι στο Εργατικό Κέντρο, και τα βιβλία μας είναι ανοιχτά για κάθε Καραμάνη. Δε συμβαίνει το ίδιο με το σωματείο του και αρκετά άλλα της πλειοψηφίας που συμμετέχει ο κ. Καραμάνης. Εξ’ άλλου όλοι οι Καρδιτσιώτες, και όχι μόνο, ξέρουν και το συνδικάτο μας και το Δ.Σ. που έχει και τη δράση του, και στην πράξη και στα μέσα ενημέρωσης. Έχει και μέλη και διοίκηση το συνδικάτο μας, και συγκεντρώσεις κάνει και συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Είναι από τα ελάχιστα υπαρκτά-πραγματικά σωματεία του Εργατικού Κέντρου. Συμβαίνει το ίδιο με το σωματείο απ΄ το οποίο εμφανίζεται να βγαίνει ο κ Καραμάνης; Αλήθεια ο κ. Καραμάνης από πού ''βγήκε ξαφνικά''; τόσα χρόνια δεν είναι εκείνος που υπερψηφίζει τα πεπραγμένα του Εργατικού Κέντρου; Πότε διαχώρισε τη θέση του; δεν είδαμε ποτέ και πουθενά κάποια ανακοίνωση του σωματείου του.
    Το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Καρδίτσας καλεί τον κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο να βγάλει τα συμπεράσματά του για την τακτική του κ. Καραμάνη που φορώντας το φιλεργατικό προσωπείο, μεθοδικά και συνειδητά και αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ στρώνουν το δρόμο για την άνευ όρων υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος.
    Συνάδελφοι, δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα τα κάνουμε καλά. Για ένα πράγμα όμως είμαστε σίγουροι: ότι πολλές φορές σηκώσαμε βάρος πάνω απ΄ τις δυνάμεις μας για να υπηρετήσουμε με συνέπεια το συμφέρον του κλάδου, το συμφέρον της τάξης μας. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στα βήματα που έχει κάνει το ταξικό εργατικό κίνημα και στο νομό μας. Έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκάλυψη του ρόλου του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πιστεύουμε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας.
    Η νέα διοίκηση θα χαράξει συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκτός από τα γενικά προβλήματα, θα αναδείξει και τα τοπικά, τις ανάγκες των εργαζομένων (όσων ακόμη έχουν δουλειά), και κυρίως τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου μας, που χτυπήθηκε πρώτος και μάλιστα αρκετά πριν από την ''επίσημη έναρξη'' της κρίσης, και την αντιμετώπισή τους. Δεν αφήνουμε απ΄ έξω τα αιτήματα για χρηματοδότηση των μεγάλων έργων που έχουμε ανάγκη σα νομός, όπως σχολικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί, διοικητήριο, ιατρεία, αρδευτικά, αντισεισμικά κλπ έργα.''
    Κουβαράς Κώστας, γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης του Συνδικάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά να μην σου δημοσιεύσει την απάντηση του Κουβαρά. Να παρεξηγηθούν μεταξύ τους τα παιδιά;

      Διαγραφή